Näyttelyt

2018:

6.6.-24.6. Katja Härkki: UNENOMAISIA NÄKYJÄ
Avajaiset 5.6. klo 18-20

Katja Härkki: Kaiken se kestää, kaiken se kärsii, 2017, akryyli kankaalle, 147×255 cm

”Maalauksiani kuvailisin unenomaisiksi ja lyyrisiksi näyiksi. Ne ovat suoran havainnon ja mieleeni painuneiden jälkien yhdistelmiä. Maalauksissani käsittelen usein meidän ajallista ja fyysistä kokemusmaailmaamme, sekä ihmisen suhdetta luontoon ja historiaan. Vaikuttava luontokokemus tai some-maailman kuvavälähdys saattavat esittäytyä minulle mieltäni kiehtovina havaintoina. Maalaan yhdistäen ja rinnastaen havaintoja välillä oudollakin tavalla keskenään. Näin myös esitän maalausteni avulla kysymyksiä näkyvästä ja ei näkyvästä, sekä niiden merkityksistä. Toisiinsa rinnastamani havainnot saattavat katsojan tulkinnassa ja viitekehyksessä muodostaa uuden assosiaation, herättää tunteen tai muiston.

Koivulinnan kesässä minulla on esillä tuoreita maalauksia viime ja tältä vuodelta. Unenomaisia näkyjä näyttelyn akryylimaalaukset ovat harmonisin värein maalattuja kuvasommitelmia ihmisten ja eläinten kohtaamisista mytologioiden ja jumaltarustojen kautta. Luonnossa erityisesti puut ovat kiehtoneet minua aina. Niiden viivaisten oksistojen ja tuuheiden muotojen muodostama kauneus. Puiden rauhoittavat ja kuiskivat äänet – mutta toisinaan myös pauhu. Nuo lyyriset havainnot ovat levittäytyneet maalauksiini kevyin ja raskain pensselinvedoin.”


 

27.6.-15.7. Mervi Lakkala & Terhi Kaakinen: MAHDUNKO MAAILMAAS?
Avajaiset 26.6. klo 18-20

Mervi Lakkalan maalauksia
Mervi Lakkalan teokset: ”Mahdunko maailmaas?” ja ”Terälehtiartikkeli”

MERVI:

Mahdunko maailmaas?
Mahdunko maljakkoon tai ruukkuun, väriskaalaan, aiheeseen, ajankuvaan, tai edes maalauspohjalle?
Maalaan sitä.
Mahtuuko taulut autoon, säilytykseen, näyttelyyn tai seinällesi? Tai mahdunko edes maalaamaan?
Maalaan silti.
Tai mahdunko edes maalariksi, mistäs sen tietää ennenkuin maalaa…
Maalaan juuri siksi.

Terhi Kaakisen puuveistoksia: ”Kaakisen puiseva perhe”, ”Moi!”, sekä ”Pörri”

Terhi:
Veistän maalattuja, väritettyjä puuveistoksia, joiden aiheet kumpuavat omasta perheenäidin arjestani raastavuudessaan ja hauskuudessaan. Veistoksissani on elämän kirjo monine tunnelmineen, iloine ja kiukkuineen. Teosteni pohjavire on positiivinen ja iloa tuottava. Todellisuus ja sadut saavat temmeltää veistoksissani yhtä vapaasti ja rinnakkain. Aiheet syntyvät vaikkapa lautapelien peluusta, ihmisten keskinäisistä riidoista tai roolileikeistä. Yhtä tärkeitä kuin yksittäiset teokset, ovat teosten väliset suhteet ja niiden muodostamat tarinat.

Nautin puun veistämisen fyysisyydestä, siitä kun puru ja hiki lentävät. Aloitan veistämisen sähkösahalla, jatkan taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella. Viimeistelen teokset muun muassa vesi- ja puuväreillä. Työskentelytapani on intuitiivinen, tartun prosessissa pulpahteleviin ideoihin ja suunnitelmat usein muuttuvat tehdessä. Työskennellessä ajantaju parhaimmillaan häviää.


18.7.-5.8. Kirsti Tuokko
Avajaiset 17.7. klo 18-20

Kirsti Tuokko: Red Suit 2 (170x170cm, öljy pleksille, 2018), Selfportrait in White Room, sekä Stripes And Flowers (110×100., öljy pleksille, 2018)

”Useimmiten maalaukseni naisista ja lapsista kertovat yhteiskunnasta, taloudesta, asenteista ja arvoista ja kuinka itse olen kokenut ajan sodanjälkeisestä pula-ajasta tämänhetkiseen kulutusyhteiskuntaan.

Maalausteni hahmojen sukupuoli saattaa olla myös määrittelemätön.

Maalaan öljyvärillä pleksille Useissa maalauksissa uurran piirrosviivan pleksin pintaan ja maali on pleksin takapuolella. Haluan hyödyntää käyttämäni maalauspohjan kaikki ominaisuudet: laattamaisuuden (uurrosviiva), läpinäkyvyyden ja kiillon.”


8.8.-26.8. Markku Uitto
Avajaiset 7.8. klo 18-20

Markku Uitto: Kukkaketo

Maalaaminen on Uitolle henkilökohtainen tapahtuma. Todellisuus näyttäytyy hänen mielestään usein ristiriitaisena, värittömänä ja tasapainottomana. Tämä todellisuus ei riitä: on luotava oma todellisuus, maailma. Siinä maailmassa on mahdollisuus rakentaa komplementtivärien, sommittelun ja muodon sekä olemisen harmoniaa. Aiheet syntyvät ohitse kiitävistä hetkistä samoin kuin onnen tunne, joka on ohitse kiitävä hetki; kevään auringon ensisäteet, paljas jalka kostealla nurmikolla, lapsenlapsen käsi ukin kädessä, läheisen kosketus ja katse, vastaantulijan hymy, juhannussaunan tuoksu jne. Uitto etsii, kokeilee ja karsii mieluusti toisarvoista. Aiemmin Uiton maalaukset syntyivät pitkäaikaisen pohdinnan tuloksina. Nykyään Uitto antautuu jännittävään dialogiin valkoisen kankaan edessä. Välillä työ vie ja välillä Uitto pääsee työn herraksi. Maalarina Uitto ei ole julistaja vaan pikemmin erilaisten tuntojen, tunnelmien ja hetkien tulkki. Uitto on Espoo Art ry:n jäsen.