Näyttelyt

2021:

Näytteilleasettajat julkaistaan huhtikuun aikana

2020:

1.7.-2.8.

Avajaiset 30.6. klo 18-20

Jasmin Anoschkinin veistokset ovat kuin jostain vieraasta maailmasta tupsahtaneita satuhahmoja. Leikkisten ja hellyttävien, mutta kuitenkin itsevarmojen hahmojen rouheus ja expressiivisyys antaa hahmoille rutkasti luonnetta, samoin kuin niille ominainen hurmaava vinksahtaneisuus antaa niille omanlaisensa persoonallisuuden, joista katsoja voi löytää samaistumispintaa suhteessa omaan elämäänsä. Anoschkin on valmistunut Kuvataideakatemiasta Kuvanveistonosastolta vuonna 2004. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä Suomessa gallerioissa ja taidemuseoissa, sekä yksityisnäyttelyitä Suomen ulkopuolella Madridissa, Lontoossa, sekä New Yorkissa. Hänen teoksiaan on useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.

Sampsa Sarparannan maalausten myötä gallerian seinille rakentuu aivan toisenlainen, realistisempi, tummanpuhuvampi todellisuus. Sarparannan maalaukset ovat suoria ja usein poliittisesti kantaaottavia ja provokatiivisia. Aiheisiin ovat kuuluneet niin Sudanin nälkää näkevät kuin Turun makeistehtaan irtisanotut työntekijät, mutta yhtälailla henkilökuvat ja arkiset välähdykset taiteilijan lähipiiristä. Helsingin Sanomat kutsuikin Sarparantaa loistavaksi arjen ihanan kauheuden kuvaajaksi (tammikuu 2011). Hänen töitään on mm. Kiasman, Turun kaupungin ja Salon taidemuseon kokoelmissa.

5.8.-30.8. JENNI TUOMINEN, NELLI NIO, TIINA WALLIUS, JUKKA PYLVÄS: Kimara

Avajaiset 4.8. klo. 18-20

Kesän toinen näyttely ”Kimara” koostuu keramiikko Tiina Walliuksen, kuvataiteilija Nelli Nion, graafikko-kuvittaja Jukka Pylvään ja kuvittaja-kuvataiteilija Jenni Tuomisen teoksista. Jokainen heistä omaa vahvan persoonallisen ilmaisutapansa, joissa huumori ja herkkyys on tuntuvasti läsnä.

Näyttely on kuin elämän kimara. Se kertoo ihmisistä, elämästä, luonnosta kunkin taiteilijan oman mielikuvituksekkaan ilmaisun kautta. Näyttelykokonaisuus tuo katsojalleen oivalluksia, ajatuksia ja muistoja.

Näyttelyn kolme tilaa rakentuu maalauksista, keramiikkaveistoksista ja reliefeistä, sekä puulevyille tehdyistä laserkaiverruksista ja puuroboteista.

-Tiina Wallius on Porvoossa asuva ja työskentelevä keraamikko. Hän tuo näyttelyyn keraamisia veistoksia ja reliefejä.
-Nelli Nio on Porvoossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Näyttelyssä tullaan näkemään hänen vesivärimaalauksiaan.
-Jukka Pylväs on Porvoossa asuva ja työskentelevä graafikko-kuvittaja. Hän tuo näyttelyyn puupinnoille laserkaiverrettuja graafisia luontokuvituksia sekä puisia robotteja.
-Jenni Tuominen on Porvoossa asuva ja työskentelevä kuvittaja-kuvataiteilija. Häneltä tulee näyttelyyn maalauksia ja keramiikkateoksia.


 

2019:

5.6.-30.6. ELÄMÄN ELIKSIIRIÄ –  Poimintoja Yrjö Siltalan taidekokoelmasta
Avajaiset 4.6. klo 18-20

Pukkilan eri toiminnoissa vahvasti mukana ollut Yrjö Siltala (1927-2018) oli tunnetusti myös suuri kulttuurin ystävä. Hänen ansiostaan keskellä Pukkilan kirkonkylää on vielä tänäkin päivänä korkeatasoisia näyttelyitä esittelevä Galleria Koivulinna. Hän kierteli aikanaan ahkerasti kesänäyttelyissä, gallerioissa ja museoissa ympäri Suomea etsien uutta ripustettavaa sekä Galleria Koivulinnan, että upean kotinsa Villa Villen seinille. Vuosien saatossa useiden nimekkäiden taiteilijoiden työt päätyivät Siltalan seinille, muodostaen lopulta mittavan kokoelman.

Kokoelmasta löytyy useita kovia nimiä Suomen taidekentältä, mukana on teoksia mm. Kuutti Lavoselta, Tapani Raittilalta, Tuulikki Pietilältä, Outi Heiskaselta, Nikolai Lehdolta, sekä tietenkin myös pukkilalaisen taiteilijan Hannu Rönkkösen tuotantoa. Nyt myös suurella yleisöllä onmahdollisuus tutustua näihin teoksiin Galleria Koivulinnassa.


 

3.7.-28.7. ILONA CUTTS: Aika ja Ajattomuus
Avajaiset 2.7. klo 18-20

Kuva alhaalla: ILONA CUTTS: Wisdom Keepers / Tietäjät, aika ja ajattomuus

Viime vuosina aika ja ajattomuus on ollut esillä maalauksissani. Lineaarisen ajan rinnakkaisuus henkiseen aikaan. Se on näiden kahden aikakehyksen välissä oleva tila, joka kiehtoo minua. Uskon, että on olemassa rinnakkainen maailma, joka ei ole aivan konkreettinen, mutta tiedämme sen kuitenkin olevan läsnä intuition kautta. Tämä ”vaihtoehtoinen maailmankaikkeus” tai ”toinen ulottovuus”, on paikka johon pääsemme unien ja meditaation kautta. Tunnen jatkuvan yhteyden henkiseen maailmaan ja kuinka he luovat minuun kontaktia unien ja visioiden kautta.

Kiinnostukseni kohteena on rakkauteni eläimiä ja luontoa kohtaan. Kyseenalaistan mikä on ihmisen nykyinen suhde luontoon ja miten voisimme parantaa sairaan maailmamme. Koen ihmisenä sekä taiteilijana olevani erittäin herkkä ja aistillinen. Suurin toiveeni olisi pystyä parantaa maailmamme kaikesta kivusta ja sairaudesta. Vaikka en siihen kykenisi, haluaisin kuitenkin ajatella niin että teoksieni kautta luon yhteyden tuntemattomaan joka loisi parantumisen voiman.

Muutama kuukausi minuun otti yhteyttä utelias 8-vuotias suomalainen tytto nimeltään Alisa joka oli nähnyt teoksiani Keravan Taidemuseossa. Maalaukseni sanoma kiehtoi häntä niin että kysyin häneltä, haluaako hän mallikseni. Niinpä hänestä tuli muusani ja esiintyy uusissa teoksissani.


31.7.-25.8.
PETRI MERTA: Värikkäitä kohtaamisia (maalauksia)
AKI SUUTARI: Turhuuden kuninkaita (veistoksia)
Avajaiset 30.7. klo 18-20

PETRI: Kesänäyttelyn pitäminen perinteikkäässä Galleria Koivulinnassa on hieno tilaisuus muuttua itsekin osaksi paikan kuvataiteen historiaa. Kuvataiteen tekeminen ja sen asettaminen esille on aina yhtä jännittävä tapahtuma. Töiden värit ja muodot muuttuvat ja elävät valaistuksen, paikan ja atmosfäärin mukaan – valoisaan kesäaikaan tällä on aivan erityinen merkityksensä. Tunnista toiseen, päivänkierron myötä teokset tuntuvat elävän omaa elämäänsä luonnon ja lehtipuiden ympäröimän gallerian seinillä.

Kuvataiteilijan tehtävänä on tavoittaa jotakin olennaista omasta ajastaan. Kuvani liikkuvat herkällä rajapinnalla tiedostetun ja tiedostamattoman välimaastossa. Niiden spontaanisuus, muodot ja elävät värit tuovat kohtaamisista itsellenikin esiin jatkuvasti yllätyksiä.

Jokainen kuvani on perimmältään arvoitus – ne testaavat, olenko ymmärtänyt tulkita tätä aikaa ja siinä liikkuvia teemoja riittävän herkästi. Entä synnyttävätkö kuvani itseni lisäksi vastakaikua myös katsojassa? Jokainen katsoja voi miettiä itse kuvieni äärellä, että onko näillä värikkäillä kohtaamisilla hänelle syvempää merkitystä vai jäävätkö ne vain ohikiitäviksi hetkiksi ajan virrassa.

AKI: Teosteni hahmot ovat turhuuden kuninkaita. Ne kuvaavat ihmishahmoja, jotka ovat jääneet kiinni itseään vahingoittaviin ja elämää rajoittaviin asioihin. Asioihin, joita olisi helppo muuttaa, mutta tottumus ja laiskuus ovat vallanneet elämän. Osalle hahmoista turhuuksista on kasvanut jopa ylpeyden aihe. Syy, jolla voi perustella staattiseksi jämähtänyttä elämäntilannetta.

Kuninkaiden aiheina voi olla esimerkiksi status. Tietyn brändin tuotteita ostamalla ihminen omaksuu sen edustaman elämäntyylin ja arvot. Tuhlailevasta ja esineiden ympärillä pyörivästä elämästä kasvaa ”kruunu”. Tilanne, jossa elämä koostuu rahan ansaitsemisesta ja ostamisesta, tietyn elintason ylläpitämisestä.

Me ihmiset olemme hyviä valehtelemaan itsellemme ja totumme helposti vallitsevaan tilanteeseen, vaikka se olisi korjattavissa ja elämänlaatu parannettavissa. Teosten musta huumori ja näyttävyys herättävät meitä tutkimaan omaa elämäämme ja omia ”turhuuden kruunujamme”. Mitkä asiat sitovat meidät huonoihin elämäntilanteisiin ja haitallisiin asioihin ja miten voisimme korjata tilanteen?

 


.

2018:

6.6.-24.6. Katja Härkki: UNENOMAISIA NÄKYJÄ
Avajaiset 5.6. klo 18-20

Katja Härkki: Kaiken se kestää, kaiken se kärsii, 2017, akryyli kankaalle, 147×255 cm

”Maalauksiani kuvailisin unenomaisiksi ja lyyrisiksi näyiksi. Ne ovat suoran havainnon ja mieleeni painuneiden jälkien yhdistelmiä. Maalauksissani käsittelen usein meidän ajallista ja fyysistä kokemusmaailmaamme, sekä ihmisen suhdetta luontoon ja historiaan. Vaikuttava luontokokemus tai some-maailman kuvavälähdys saattavat esittäytyä minulle mieltäni kiehtovina havaintoina. Maalaan yhdistäen ja rinnastaen havaintoja välillä oudollakin tavalla keskenään. Näin myös esitän maalausteni avulla kysymyksiä näkyvästä ja ei näkyvästä, sekä niiden merkityksistä. Toisiinsa rinnastamani havainnot saattavat katsojan tulkinnassa ja viitekehyksessä muodostaa uuden assosiaation, herättää tunteen tai muiston.

Koivulinnan kesässä minulla on esillä tuoreita maalauksia viime ja tältä vuodelta. Unenomaisia näkyjä näyttelyn akryylimaalaukset ovat harmonisin värein maalattuja kuvasommitelmia ihmisten ja eläinten kohtaamisista mytologioiden ja jumaltarustojen kautta. Luonnossa erityisesti puut ovat kiehtoneet minua aina. Niiden viivaisten oksistojen ja tuuheiden muotojen muodostama kauneus. Puiden rauhoittavat ja kuiskivat äänet – mutta toisinaan myös pauhu. Nuo lyyriset havainnot ovat levittäytyneet maalauksiini kevyin ja raskain pensselinvedoin.”


 

27.6.-15.7. Mervi Lakkala & Terhi Kaakinen: MAHDUNKO MAAILMAAS?
Avajaiset 26.6. klo 18-20

Mervi Lakkalan maalauksia
Mervi Lakkalan teokset: ”Mahdunko maailmaas?” ja ”Terälehtiartikkeli”

MERVI:

Mahdunko maailmaas?
Mahdunko maljakkoon tai ruukkuun, väriskaalaan, aiheeseen, ajankuvaan, tai edes maalauspohjalle?
Maalaan sitä.
Mahtuuko taulut autoon, säilytykseen, näyttelyyn tai seinällesi? Tai mahdunko edes maalaamaan?
Maalaan silti.
Tai mahdunko edes maalariksi, mistäs sen tietää ennenkuin maalaa…
Maalaan juuri siksi.

Terhi Kaakisen puuveistoksia: ”Kaakisen puiseva perhe”, ”Moi!”, sekä ”Pörri”

Terhi:
Veistän maalattuja, väritettyjä puuveistoksia, joiden aiheet kumpuavat omasta perheenäidin arjestani raastavuudessaan ja hauskuudessaan. Veistoksissani on elämän kirjo monine tunnelmineen, iloine ja kiukkuineen. Teosteni pohjavire on positiivinen ja iloa tuottava. Todellisuus ja sadut saavat temmeltää veistoksissani yhtä vapaasti ja rinnakkain. Aiheet syntyvät vaikkapa lautapelien peluusta, ihmisten keskinäisistä riidoista tai roolileikeistä. Yhtä tärkeitä kuin yksittäiset teokset, ovat teosten väliset suhteet ja niiden muodostamat tarinat.

Nautin puun veistämisen fyysisyydestä, siitä kun puru ja hiki lentävät. Aloitan veistämisen sähkösahalla, jatkan taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella. Viimeistelen teokset muun muassa vesi- ja puuväreillä. Työskentelytapani on intuitiivinen, tartun prosessissa pulpahteleviin ideoihin ja suunnitelmat usein muuttuvat tehdessä. Työskennellessä ajantaju parhaimmillaan häviää.


18.7.-5.8. Kirsti Tuokko
Avajaiset 17.7. klo 18-20

Kirsti Tuokko: Red Suit 2 (170x170cm, öljy pleksille, 2018), Selfportrait in White Room, sekä Stripes And Flowers (110×100., öljy pleksille, 2018)

”Useimmiten maalaukseni naisista ja lapsista kertovat yhteiskunnasta, taloudesta, asenteista ja arvoista ja kuinka itse olen kokenut ajan sodanjälkeisestä pula-ajasta tämänhetkiseen kulutusyhteiskuntaan.

Maalausteni hahmojen sukupuoli saattaa olla myös määrittelemätön.

Maalaan öljyvärillä pleksille Useissa maalauksissa uurran piirrosviivan pleksin pintaan ja maali on pleksin takapuolella. Haluan hyödyntää käyttämäni maalauspohjan kaikki ominaisuudet: laattamaisuuden (uurrosviiva), läpinäkyvyyden ja kiillon.”


8.8.-26.8. Markku Uitto
Avajaiset 7.8. klo 18-20

Markku Uitto: Kukkaketo

Maalaaminen on Uitolle henkilökohtainen tapahtuma. Todellisuus näyttäytyy hänen mielestään usein ristiriitaisena, värittömänä ja tasapainottomana. Tämä todellisuus ei riitä: on luotava oma todellisuus, maailma. Siinä maailmassa on mahdollisuus rakentaa komplementtivärien, sommittelun ja muodon sekä olemisen harmoniaa. Aiheet syntyvät ohitse kiitävistä hetkistä samoin kuin onnen tunne, joka on ohitse kiitävä hetki; kevään auringon ensisäteet, paljas jalka kostealla nurmikolla, lapsenlapsen käsi ukin kädessä, läheisen kosketus ja katse, vastaantulijan hymy, juhannussaunan tuoksu jne. Uitto etsii, kokeilee ja karsii mieluusti toisarvoista. Aiemmin Uiton maalaukset syntyivät pitkäaikaisen pohdinnan tuloksina. Nykyään Uitto antautuu jännittävään dialogiin valkoisen kankaan edessä. Välillä työ vie ja välillä Uitto pääsee työn herraksi. Maalarina Uitto ei ole julistaja vaan pikemmin erilaisten tuntojen, tunnelmien ja hetkien tulkki. Uitto on Espoo Art ry:n jäsen.